Castellot de Roca Roja (Benifallet)

El poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja és un petit assentament fortificat, amb una superfície d’uns 900 m2, situat sobre un turó rocallós a la riba esquerra de l’Ebre. Ocupa l’extrem d’un abrupte esperó allargassat, i és totalment inaccessible pels vessants sud i nord, de manera que només s’hi pot arribar per l’extrem nord-est, on es va construir una muralla que fa de barrera. Té una ocupació entre finals del segle VI aC i el segle II-I aC, si bé la major part de les restes visibles se situen entre el segle V i finals del III aC.

El 1998 un equip de la Universitat de Barcelona, sota la direcció de Joan Sanmartí, Jaume Noguera i Maria Carme Belarte, es plantejà iniciar un projecte de recerca arqueològic sobre el Castellot de la Roca Roja que incloïa l'excavació completa del jaciment amb vista a museïtzar-lo. El primer pas abans d'iniciar aquest projecte va ser l'estudi i publicació dels materials recuperats l'any 1974, a càrrec a Jaume Noguera. El Grup de Recerca d'Arqueologia Clàssica, Protohistòrica i Egípcia hi va realitzar cinc campanyes d'excavació i consolidació entre 1998 i 2002.

La cronologia d'ocupació del Castellot es contempla entre el segle VI i III aC, precisament en un període encara poc conegut en el tram inferior del riu Ebre. Va ser a finals del segle V aC quan es va construir el poble com el podem veure en l'actualitat. El conjunt destaca pel seu bon estat de conservació, que ens permet imaginar amb força precisió com podria haver estat la vida en aquest poblat habitat durant uns 300 anys, entre el segle VI i el III aC. 

Avui dia encara s'hi poden observar construccions defensives de fins a 5 metres d'alçada i una trama urbanística senzilla, amb carrers perpendiculars des d'on s'accedeix a les cases, generalment de planta rectangular. L'assentament de la Roca Roja no és un cas aïllat, ja que s'ha identificat tota una xarxa d'assentaments de característiques similars en el curs inferior de l'Ebre. Tots aquests assentaments exposen les característiques descrites per al Castellot: ocupen les extremitats de les terrasses fluvials o de petits turons a tocar de l'Ebre, amb una superfície molt reduïda i amb un urbanisme atapeït que donava cabuda a poblacions molt petites de menys d'un centenar de persones. 

Dades de contacte: 

Contacteu enviant un correu a  covesmeravelles@benifallet.cat o trucant al telèfon de l’Oficina de Turisme (977 462 334)

Entrada al jaciment lliura i gratuïta, durant tot l’any. 


Twitter
Facebook