El Castellot (Bolvir)

L'assentament ceretano-ibèric i medieval del Castellot

És un dels pocs poblats ibèrics localitzat al Pirineu i el més important dels ceretans localitzats fins avui. La seva primera ocupació es data, a priori, del s. IV aC hi pertanyen tan estructures de caire comunal (sitges  d’emmagatzematge de cereals, una muralla i altre elements defensius...) com espais i elements domèstics (llars de foc, molins de mà, contenidors ceràmics...). L’assentament fou objecte d’activitats ben diverses, com la ramaderia de grans herbívors, l’agricultura, la confecció de teixits o la metal·lúrgia. Posteriorment, rebé lleus influències del món romà (s.II-I aC) i després fou reocupat a l’alta edat mitjana (s.X-XII). A les últimes actuacions realitzades s’ha trobat un mur que voreja tot el perímetre del jaciment, estructura que correspondria a la muralla del poblat en època medieval. Actualment segueix en procés d’excavació, recerca i consolidació.

El jaciment es localitza a l’extrem i zona més elevada de La Corona, una terrassa natural avançada de la plana cerdana, amb una bona panoràmica del terç de ponent de la comarca, un indret estratègicament situat que va facilitar el control del territori en moments claus de la història. Entre els segles IV i II aC El Castellot fou un dels enclavaments més importants dels ceretans. Per aquest assentament passà el general cartaginès Anníbal, de camí a combatre Roma, durant la 2a guerra Púnica.

  

Museu Espai Ceretània-Centre d'Interpretació

L’ Espai Ceretània és un centre de difusió del patrimoni arqueològic del Castellot de Bolvir i de Cerdanya, on podeu trobar una interpretació històrica dels diferents pobles que han habitat aquestes terres al llarg de 2500 anys d’història.

Disposa d’una exposició multimèdia que explica l’evolució de les terres cerdanes des de la Prehistòria i les diferents fases d’ocupació del jaciment arqueològic del Castellot de Bolvir (ceretana, iber romana i medieval);

  • Un audiovisual on es projecta una pel·lícula que recrea la història dels ceretans, els visitants de pas que es dirigien a imperis amb pretextes bèl·lics,  i que van deixar la seva empremta al nostre territori i costums,  així com els diversos curiosos que per motius comercials o culturals es deixaven veure per aquestes terres.
  • Uns eixos cronològics tàctils i digitals, des dels quals es pot viatjar a 20.000 anys d’història enrere amb el detall de cada esdeveniment argumentat.
  • Plafons explicatius amb gràfics 3D on es visualitza el projecte urbanístic, tipologia constructiva i necessitats de cada  fase d’assentament, així com la narració de la seva rutina.
  • Un mòdul de sons de la Cerdanya que quan detecta l’ombra de la persona,  deixa anar el soroll que fan els diversos elements significatius del nostre territori; el campanar de l’Església de Santa Cecília, el soroll del riu, la pluja, el vent i la neu, i el bestiar dels nostres camps.

S’hi mostren diversos objectes i vestigis materials obtinguts en el decurs de les campanyes d’excavació realitzades.

La visita també inclou les exposicions temporals que acull la sala polivalent i l’accés al jaciment, a partir d’un recorregut senyalitzat que ens va mostrant les restes arqueològiques. Quan es realitzen excavacions es pot observar al taller d’arqueologia els treballs de neteja i restauració de peces.

 

Fundació El Castellot

Entitat sense ànim de lucre, creada el 2010 per promocionar i protegir el patrimoni arqueològic del Castellot, el qual és objecte d’una profunda recerca que lidera el Campus d’Arqueologia de la UAB. L’objectiu principal és conservar i divulgar -dins la vessant pedagògica i turística-, el seu patrimoni cultural i històric. I pretén establir diferents vincles i facilitar diferents aproximacions de la societat a la història, impulsant programes culturals i socials com conferències i presentacions a través de la col·laboració amb altres entitats.

Promovent acords de cooperació, la Fundació assumeix el paper dinamitzador dins l’àmbit arqueològic, però també artístic al comptar el museu amb una sala d’art d’exposicions temporals, creant línies de diàleg amb la societat i la cultura, i treballant amb artistes de reconegut prestigi que cedeixen obres d’art.


Informació pràctica El Castellot
Veure en el mapa

ADREÇA

Espai Ceretània

La Corona, 46

17539 - Bolvir

HORARIS

De dilluns a divendres

de 8 a 15 h *Prèviament contactar

Dissabtes

d'11 a 14 h i de 16 a 18 h

Diumenges i Festius

d'11 a 14 h

Juliol i Agost

Obert cada dia de 11 a 14 h i de 16.30 a 20 h

CONTACTE

Tel. 972 895 192
E-mail espaiceretania1@gmail.com Web bolvir.cat
Twitter
Facebook