Història de la Ruta dels Ibers

L'origen

L’any 1998 Barcelona va acollir l’exposició “Els Ibers. Prínceps d’Occident”, que va suposar el descobriment per al gran públic d’aquesta cultura autòctona, de la qual trobem molts testimonis tant en els pobles que habitaren, com en la documentada cultura material que nodreix bona part de els col·leccions dels postres museus. Es tracta del llegat protohistòric més important de l’Occident de la Mediterrània. 

El Museu d’Arqueologia de Catalunya i La Fundació “La Caixa” van aprofitar aquesta conjuntura i el creixent interès vers la cultura ibèrica entre el públic per impulsar el projecte de la Ruta dels Ibers. L’objectiu consistia en crear propostes per a conèixer aquest patrimoni, potenciant i canalitzant el turisme cultural, a través de rutes estructurades que fessin els jaciments comprensibles i a l’abast de tothom. Amb aquesta voluntat va néixer la Ruta dels Ibers, un conjunt d’itineraris pels principals jaciments ibèrics de Catalunya.

La proposta

En el disseny dels diferents itineraris es va utilitzar la pròpia estructuració del territori que tenien els ibers. El nom de les tribus que habitaven aquestes terres fa més de dos mil·lennis es coneix gràcies als escriptors grecs i romans, i així és com s’organitzaren microrutes per a cadascuna d’elles.

En diferents fases es van incorporar a la Ruta dels Ibers jaciments que havien de complir uns requisits determinats, sempre amb l’objectiu d’oferir una Ruta de gran qualitat científica i cultural. Els jaciments havien de ser objecte d’investigació, estar senyalitzats i presentats amb informació d’alt contingut didàctic.

Com és una Ruta que s’extèn per tot el país, ha permès incorporar elements diversos amb un potencial molt elevat i que, a més, es complement a nivell de relat històric: ciutats, poblats, fortificacions, torres, llogarets i museus.

En aquests anys s’ha dut a terme un programa molt complert de dinamització en els jaciments, organitzant activitats per a tot tipus de públic, des de l’especialista, fins l’escolar i el públic familiar. Entre les activitats de dinamització més destacades es troba el Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers. Un cap de setmana durant el qual tots els jaciments organitzen gran quantitat d’activitats gratuïtes per a totes les edats i que ja ha aconseguit posicionar-se entre les jornades de patrimoni més esperades del calendari.

La Ruta dels Ibers és una gran oportunitat per a la socialització de les persones però el nostre repte és, avui, treballar per enfortir els vincles emocionals i fer que el patrimoni sigui un tret més identificatiu de la persona.


Twitter
Facebook